Podziel się:
Rogaliki z makiem
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
150 g chudego sera, zmielonego - odsączonego wcześniej (musi być suchy)
6 łyżek oleju
2 żółtka
80 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g mąki
2 łyżki śmietany kwaśnej
szczypta soli
masa:
200 g mielonego maku
100 ml mleka
4 łyżki stopionego masła
2 łyżki miodu
1 jajko do smarowania
Wykonanie
Wymieszać ojej, śmietanę, żółtka i ser, stopniowo dodając cukier i sól - wszystko dobrze ze sobą utrzeć. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do ciasta. Dobrze wyrobić, jeśli ciasto jest zbyt zwarte dodać odrobinę śmietany - powinno być elastyczne i plastyczne.
Mak zalać wrzącym mlekiem, zostawić na 10 minut, potem dobrze wymieszać z resztą składników masy.
Gotowe ciasto rozwałkować i podzielić na 12 trójkątów równoramiennych. U podstawy trójkąta nakładać masę i zwijać ciasto w kierunku czubka, wyginając w kształt rogalika.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem, smarować rozmąconym jajkiem. Piec ok 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 12 |
Przepis dodany przez: Ewunia