Podziel się:
Rolada czekoladowa z serkiem mascarpone i malinami
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
Potrzebne składnik
Mąka tortowa 100g,proszek do pieczenia0,7 łyżeczki,czekolada gorzka 50g,cukier 100g,kakao 4 łyżki,cukier waniljowy1 szt,serek mascarpone 250g,śmietana 18% 250g,cukier puder 2łyżki,czekolada mleczna 100g,masło 30g,maliny 250g
jajka 4szt.
Wykonanie
Opis przyrządzenia
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ciągle ubijając. Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao na końcu wsypać startą czekoladę. Delikatnie wymieszać, tak żeby piana nie opadła.
Bawełnianą ściereczkę delikatnie posypać cukrem waniliowym Płaską formę o wymiarach 28 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać. Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. ( nie dłużej, bo rolada pęknie podczas zwijania).Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ściereczkę papierem do góry. Zerwać powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.Ważne jest żeby wszystko robić, kiedy rolada jest jeszcze gorąca. Nie czekamy aż ostygnie!
Serek mascarpone, śmietanę i cukier puder zmiksować
Masło z połamaną na kawałki mleczną czekoladą stopić w kąpieli wodnej mieszając do połączenia składników.
Ostudzoną roladę rozwinąć, usunąć ręczniczek. Natychmiast posmarować nadzieniem z serka mascarpone, ułożyć maliny i z powrotem zawinąć. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem polać polewą
Zdrowa kuchnia!
Poniższy przepis i zdjęcie potrawy pochodzą z bloga "Przy kuchennym stole" (http://przystole.blox.pl/2009/09/Rolada-czekoladowa-z-mascarpone-i-malinami.html)
i zostały wykorzystane za zgodą autora.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 30 | Danie wegetariańskie: bd | Liczba porcji: 6 |
Źródło: Przy kuchennym stole
Przepis dodany przez: Camila