Podziel się:
Rolada szpinakowa z łososiem
Dieta: · wysokowapniowa · niskokaloryczna ·
Wykwintne danie, nadspodziewanie proste w przygotowaniu i niezbyt drogie. Doskonale będzie pasować do zimnego bufetu nawet w największe święta.
Składniki
150 g wędzonego łososia
450 g mrożonego szpinaku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
4 jajka
4 łyżki koperku
200 g twarogu
2-4 łyżek jogurtu naturalnego
sok z 1 cytryny
2 łyżki masła
Wykonanie
Szpinak poddusić na maśle, osączyć, wymieszać z żółtkami i pianą z białek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką, rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temp. 200 stopni. Lekko wystudzić.
Twaróg wymieszać z jogurtem i koperkiem, dodać sól i sok z cytryny. Rozsmarować na "cieście" szpinakowym, ułożyć kawałki łososia, zrolować. Zawinąć roladę w folię i odłożyć na 2 godziny do lodówki.
Rodzaj potrawy przekąski | Stopień trudności: średnie | Koszt: średni |
Czas: 60 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 6 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 172 kcal |
Przepis dodany przez: kate