Strona główna Dieta niskotłuszczowa ciasta i ciastka Rolada z jabłkami

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Rolada z jabłkami

Dieta: · niskotłuszczowa ·

Z roladą jest dużo zabawy, ale warto ją zrobić. Przepis jest "mixem" kilku sieciowych receptur. Ciasto nie zawiera tłuszczu (prócz tej odrobiny w jajkach).

fot. elizka


Składniki
ciasto:
1 opakowanie cukru waniliowego,
4 jajka,
3 łyżki cukru,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
4 łyżki mąki pszennej,
pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczypta soli

nadzienie:
0,5 kg jabłek,/można i więcej,nic się nie stanie...ja wzięłam 5 dużych jabłek i było ok/
łyżka cukru, nieco wody do podlania duszących się jabłek ok 3 łyzki
1 opakowanie cytrynowej lub morelowej galaretki
cukier puder do dekoracji


Wykonanie
Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek.
Ze szczyptą soli ubić białka na sztywno.Nie mogą wylać się z miski po jej odwróceniu!!
Wtedy do białek dodać cukier, cukier waniliowy i nadal miksując, pod koniec dodawać stopniowo żółtka. Do tak przygotowanej jajecznej masy należy wsypać mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Masę należy wylać na dużą blachę z piekarnika ,wyłożoną papierem do pieczenia , można papier wcześniej posmarować masłem lub olejem i lekko posypać tartą bułką czy mąką.
Podobno bez smarowania też placek odejdzie łatwo po upieczeniu. Ja posmarowałam ciut ciut olejem.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 15 do 25 minut w 180 st. C.
Trzeba patrzeć czy się lekko zarumienił.

W czasie pieczenia ciasta przygotowuję jabłka. Obieram je, kroję w kostkę, duszę ,ale nie do końca rozgotowuję, do gorących wsypuję suchą galaretkę i zagotowuję. Jeśli jabłka mają mało soku,dodaję w czasie duszenia trochę wody,aby nie przywierały do dna. Potem masę lekko studzę , wstawiając garnek z nią w zimną wodę, tak na 5 minut, mieszając masę i zmieniając wodę, aby szybko chłodziła. Galaretka wtedy troszkę zgęstnieje. Nie wiem czy to konieczne, ale bałam się niepotrzebnie,że mi wszystko wypłynie.

Kiedy ciasto się upiecze, należy wyjąć je z piekarnika i z papierem przełożyć na blat czy stół. Potem przykryć cały placek dużą ściereczką i trzymając jej brzegi delikatnie odwrócić, papierem do góry. Można poprosić o pomoc kogoś...
Delikatnie zdjąć papier i zanim ciasto wystygnie , rozsmarować na nim masę jabłkową pozostawiając jeden brzeg czysty, aby masa nie wypływała podczas zwijania.
Z pomocą ściereczki zwinąć ciasto w rulonik. Należy zrobić to niezbyt ciasno, aby nie popękało, ale także niebyt luźno, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą związały i rolada się nie rozpadała.

Po zwinięciu włożyłam roladę w ściereczce jeszcze do keksówki i wstawiłam do lodówki. Rano było gotowe.



Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: średnie Koszt: niski
Czas: 20 (nie licząc pieczenia) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 10


Więcej zdjęć:

Rozgotowuję jabłuszka fot. elizka

 Studzę lekko jabłka z galaretką fot. elizka

Biszkopt gotowy fot. elizka

Rolada w ściereczce fot. elizka



Przepis dodany przez: elizka




Komentarze

sówka     |     11:55:39, 12-07-2013
przepis wygląda przekonująco, trzeba go wypróbować, a rodzina się ucieszy...

Zobacz też

Dieta niskotłuszczowa - najnowsze przepisy
Kapuśniak odchudzający
Wigilijna zupa grzybowa
Świąteczny barszcz zakwaszany
Sałatka z zielonych pomidorów
Buraczki do obiadu
Polecamy Oferty pracy