Podziel się:
Roladki ze spaghetti i bakłażana
Dieta: · śródziemnomorska ·
Składniki
300 g makaronu spaghetti
1 duży bakłażan
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
5 łyżeki oliwy z oliwek
1mała puszka pomidorów bez skórki
bazylia, sól, pieprz, oregano do smaku
200 g białego twardego sera koziego (ew. fety)
Wykonanie
Bakłażana pokroić ukośnie na plastry, posolić, odstawić do puszczenia soku.
Cebule i czosnek posiekać, podskmażyć na 2 łyżkach oleju, dodać zmiksowane pomidory z puszki, przyparwy i dusić do uzyskania gęstego sosu, doprawić.
Spaghetti ugotować wg przepisu na opakowaniu, odlać i wymieszać z sosem tak żeby lekko pokrył makaron. Odstawić na 3-5 minut.
Plastry bakłażana opłukać, osuszyć, posmarowac oliwą i grillowac aż będą miękkie.
Na każdym plastrze ułożyć "wiązkę" spaghetti, zwinąć roladkę, ew. spiąc wykałaczką. Na wierzchu ułożyć plaster sera. Podawać natychmiast.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 30 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: yasqlka