Strona główna Dieta śródziemnomorska danie główne Roladki ze spaghetti i bakłażana

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Roladki ze spaghetti i bakłażana

Dieta: · śródziemnomorska ·

© Lorenzo Buttitta - Fotolia.com


Składniki
300 g makaronu spaghetti
1 duży bakłażan
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
5 łyżeki oliwy z oliwek
1mała puszka pomidorów bez skórki
bazylia, sól, pieprz, oregano do smaku
200 g białego twardego sera koziego (ew. fety)


Wykonanie
Bakłażana pokroić ukośnie na plastry, posolić, odstawić do puszczenia soku.

Cebule i czosnek posiekać, podskmażyć na 2 łyżkach oleju, dodać zmiksowane pomidory z puszki, przyparwy i dusić do uzyskania gęstego sosu, doprawić.

Spaghetti ugotować wg przepisu na opakowaniu, odlać i wymieszać z sosem tak żeby lekko pokrył makaron. Odstawić na 3-5 minut.

Plastry bakłażana opłukać, osuszyć, posmarowac oliwą i grillowac aż będą miękkie.

Na każdym plastrze ułożyć "wiązkę" spaghetti, zwinąć roladkę, ew. spiąc wykałaczką. Na wierzchu ułożyć plaster sera. Podawać natychmiast.

Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 30 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 4




Przepis dodany przez: yasqlka




Zobacz też

Dieta śródziemnomorska - najnowsze przepisy
Capellini alla marinara
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Grillowane krążki bakłażanów z serkiem topionym
Grillowana cukinia z serkiem topionym
Sałatka na ciepło z brokułów, oliwek i parmezanu
Polecamy Oferty pracy