Podziel się:
Róże karnawałowe
Dieta: · po prostu smaczne ·
Zapraszam do wykonania smacznych,chrupiacych i delikatnych róż karnawałowych.
Składniki
25 dag mąki krupczatki,3dag masła,6 żółtek,łyzka spirytusu,szklanka cukru pudru,
2 opakowania cukru wanilinowego,szczypta soli, 75 dag smalcu,konfitura z róży.
/ na zdjeciu smaczny dżem aroniowy z jabłkiem?.
Wykonanie
Masło posiekać z mąką,zrobić dołek,wbić żółtka,wlać spirytus,dodać odrobinę soli,
zagnieść ciasto,starannie wyrobić.Gdy będzie już jednolite i lśniace porządnie wybić
wałkiem.Jak najcieniej je rozwałkować,posypując możliwie najmniejsza ilością mąki.
Przygotować 3 szklanki o różnych średnicach,U mnie jest to szklanka,literatka i
kieliszek.Wykrawać tyle samo każdej wielkości i naciąć na obwodzie nie docinając do
środka duży kawałek 5 razy a mniejsze 3 razy.Usmażyć w bardzo gorącym tłuszczu.
Odsączone sklejamy roztrzepanym białkiem w ten sposób aby nacięcia nie nachodziły
na siebie.Teraz obsypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem wanilinowym.
Ostatnia czynność to dekorowanie środka róży kanfiturą lub gęstym dżemem.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 45 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 30 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 442 kcal |
Tłuszcze: 25 g |
Cholesterol: 650 mg |
Źródło: Słodki karnawał 2002
Autor: HALINA JACHOWSKA
Przepis dodany przez: Hela1056