Podziel się:
Ryba na zielono
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · niskowęglowodanowa · niskokaloryczna ·
To idealny przepis zarówno dla tych, którzy dbają o linię, jak i dla tych którzy z różnych względów nie mogą jeść smażonej ryby. Przepis jest prosty, względnie szybki, a ryba tak przygotowana smakuje wybornie!
Składniki
2 mrożone filety dowolnej ryby,
2 pomidory,
pół paczki mrożonego szpinaku,
pół kubeczka jogurtu naturalnego,
2 ząbki czosnku,
sok z cytryny,
3 łyżki startego żółtego sera (nie jest konieczny, osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu mogą z niego zrezygnować),
szczypta startej gałki muszkatołowej,
papryka słodka w proszku,
sól i pieprz
Wykonanie
Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na 20 minut. Pomidory pokroić w grube talarki, natrzeć z obu stron wyciśniętym czosnkiem wymieszanym z solą i posypać papryką, a następnie ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Rozmrożony szpinak wymieszać z jogurtem, serem (można go pominąć), gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Rybę ułożyć na pomidorach i przykryć masą szpinakową. Całość bez przykrycia wstawić do piekarnika na 180-200 stop. na ok. 40 minut (ja robię w gazowym, w elektrycznym sugerują patrzeć czy płyn na dnie naczynia się gotuje i czy gdzieś się nie przypala i ew. wyjąć wcześniej lub obniżyć temperaturę).
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 50 (plus 20 minut na odstawienie ryby z sokiem z cytryny) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 2 |
Źródło: Małe kulinaria, wyd. Ad oculus (zmodyfikowane)
Przepis dodany przez: Haniołek