Podziel się:
Ryba po grecku
Dieta: · niskocholesterolowa ·
Sos warzywny z tego przepisu jest też doskonałym dodatkiem do mięs. Rybę można także usmażyć bez panierki, jest wówczas zdrowsza i mniej kaloryczna.
Składniki
1 kg jędrnych filetów z ryby (np. dorsz lub morszczuk, najlepiej nie mrożone)
2 duże marchewki
1 duża pietruszka
1/2 średniego selera
2 średnie cebule
4 łyżki przecieru 100 ml przecieru pomidorowego
3/4 szklanki oleju
1 łyżka musztardy
3 liście laurowe, 6 ziaren pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka bułki tartej
Wykonanie
Filety oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, panierować w mące, jajku i tartej bułce i smażyć na połowie oleju na złoty kolor. Odsączyć, wystudzić.
Warzywa zetrzeć, cebulę posiekać w kostkę i dusić na głębokiej patelni aż się lekko zrumieni. Dodać pozostałe warzywa, przyprawy, dusić mieszając do miękkości. Dodać pomidory i musztardę i dusić jeszcze kilka minut do odparowania płynu. Doprawić.
Rodzaj potrawy przekąski | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: bd | Liczba porcji: 8 |
Przepis dodany przez: ena
Zobacz też
|