Podziel się:
Ryba po węgiersku
Dieta: · niskocholesterolowa · lekkostrawna ·
Składniki
1 kg ryby,
przyprawy do ryby: przygotować 4-6 ząbków czosnku drobno posiekanego,
1 duża łyżkę przyprawy do ryb,
sok z 1 cytryny,
1 łyżeczka sosu sojowego,
2 łyżki oliwy – - całość połączyć i dokładnie wymieszać
do panierowania :
3łyżki papryki w proszku
4 łyżki mąki żurkowej żytniej
do smaku wegeta, szczypta pieprzu kajeńskiego
olej do smażenia
Wykonanie
Ryby sprawić,małe sztuki w całości a większe pokrojone w filety lub dzwonki, wymyć, przyprawić ułożyć na półmisku i przykryć folią spożywczą, zostawić na minimum 2 godz. w lodówce.
Wyjętą rybę otaczać w mące żurkowej wymieszanej z papryką , pieprzem kajeńskim i odrobiną wegety.(Jeżeli ktoś lubi do panierowania można użyć jajka i w miejsce mąki żurkowej przyprawioną bułkę tartą- tylko,że ta forma panierowania podnosi kaloryczność potrawy).
Smażyć z obydwu stron na złoty kolor.
Dla urozmaicenia dania można na patelni podsmażyć płatki migdałowe lub orzechy obrane ze skórki i wysypać na usmażoną rybę.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: średnie | Koszt: średni |
Czas: 30 (dodaj 2 godz.na leżakowanie w przyprawach) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 6 |
Przepis dodany przez: Donata
Komentarze
delfina | 16:38:27, 03-06-2008 Składniki do przygotowania ryby po węgiersku są mało skomplikowane ale przewidują w swym składzie czosnek , paprykę i mąkę żytnią oraz olej do smażenia ,więc w moim przypadku nic dodać nic ująć, na pewno będzie smakowała? jestem przekonana - bo jestem również smakoszem ryb. ykey | 22:26:32, 17-10-2012 Brzmi pysznie, pewnie kiedyś wypróbuję - tylko będzie to zdecydowanie "skok w bok", bo nie koniecznie mi to współgra z istotą diety lekkostrawnej... czosnek, mąka żytnia, smażenie. Szkoda Zobacz też
|