Podziel się:
Rydzyki - kotlety mielone z wkładką niemięsną
Dieta: · po prostu smaczne ·
Bardzo pyszne, soczyste w środku i sycące. Idealne na szybki obiad.
Składniki
1 kg mięsa mielonego wieprzowego
300 g pieczarek (można eksperymentować z większa ilością)
2 duże cebule
2 lub więcej ząbków czosnku
2 jajka
3-4 łyżki bułki tartej (lub więcej, do sklejenia kotletów)
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Pieczarki zetrzeć na drobnej tarce lub posiekać w blenderze. Cebulę pokroić drobno, czosnek przecisnąć przez praskę lub rozgnieść i posiekać. Posiekać natkę pietruszki. Wszystkie składniki wymieszać, w razie potrzeby dodać nieco więcej bułki. Formować kotlety, smażyć na średnim ogniu, pod koniec zmniejszając go, żeby mięso usmażyło się w środku. Podawać jak "zwykłe" mielone.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 10 (nie licząc smażenia) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 8 |
Przepis dodany przez: fritzek