Podziel się:
Ryż z jabłkami
Dieta: · niskosodowa ·
Składniki
1/4 szklanki ryżu
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki mleka
1-2 małe (około 150 g) jabłka
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka tartej bułki bezsolnej
cukier waniliowy
Wykonanie
1.przebrany, umyty i osączony ryż wsypać do rondla z wrzącą wodą i mlekiem
2.dodać tłuszcz i zamieszać
3.rondel z ryżem postawić na małym ogniu i gotować pod przykryciem
4.gdy ryż wchłonie płyn, wstawić rondel na 20-30 minut do naczynia z wrzącą wodą i dogotować
5.jabłka umyć, obrać, wykrajać gniazda nasienne, pokrajać w cząstki i włożyć do rondelka, podlać niepełną szklanką wrzącej wody, rozgotować i przetrzeć przez sitko. Wymieszać z cukrem (można też dodać odrobinę cynamonu)
6.ugotowany ryż wyłożyć na talerzyki, przykryć przecierem i posypać tartą bułką
(kto chce może również ubić z cukrem trochę śmietany i polać potrawę)
Rodzaj potrawy desery | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: nie |
Przepis dodany przez: ena
Zobacz też
|