Podziel się:
Sałatka Colesław
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
8 filiżanek białej kapusty startej na grubej tarce jarzynowej;
¼ filiżanki drobno startej marchewki;
2 małe cebule drobno posiekane;
1/3 filiżanki cukru pudru (lub nieco mniej-do smaku);
½ łyżeczki (do herbaty) soli;
2/8 łyżeczki (do herbaty) pieprzu;
¼ filiżanki mleka (lub mniej, jeśli majonez nie jest gęsty);
1/2 filiżanki majonezu (najlepiej gęsty-Dekoracyjny);
1 i ½ łyżki (do zupy) białego octu winnego;
2 i ½ łyżki (do zupy) soku z cytryny.
Wykonanie
Startą kapustę i marchewkę wsypać do sporej miski, dodać
posiekaną cebulę. Cukier wymieszać z solą, pieprzem, mlekiem,
majonezem, octem, sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej
konsystencji. Sosem polać warzywa i bardzo dokładnie wymieszać.
Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
Rodzaj potrawy sałatki | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 15 | Danie wegetariańskie: tak |
Źródło: net
Więcej zdjęć:
Przepis dodany przez: solanka6