Podziel się:
Sałatka ananasowo-tuńczykowa
Dieta: · niskocholesterolowa · lekkostrawna · niskokaloryczna ·
Składniki
2 puszki tuńczyka (kaałki w sosie własnym)
4 plastry świeżego ananasa (nie z puszki)
2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
1 mała cebula
2 łyżki sosu vinaigret
4 gęstego jogurtu
sok z połowy małej cytryny
łyżeczka curry
łyżeczka sosu sojowego
Wykonanie
Tuńczyka osączyć i lekko rozdrobnić, ananasy pokroić na kawałki, orzeszki uprażyć na suchej patelni.
Zmieszać sos vinaigret z drobno posiekaną cebulą, jogurtem, curry, sosem sojowym i sokiem cytrynowym.
Na talerze wyłożyć tuńczyka z ananasem, polać sosem i posypać orzeszkami.
Rodzaj potrawy sałatki | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 20 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 180 kcal Białko: 25 g |
Tłuszcze: 6 g Węglowodany: 13 g |
Przepis dodany przez: ena