Podziel się:
Sałatka owocowa z rukolą
Dieta: · niskocholesterolowa · lekkostrawna · niskokaloryczna ·
Składniki
60g batawii
20g rukoli
1 pomarańcza
20 g kiełków alfalfa
1 łyżeczka nasion słonecznika
1 łyżeczka twarożku
1 łyżeczka kwaśnej smietany (10% tł)
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka oleju
sól, pieprz
Wykonanie
1. Batawię i rukolę oczyścić, umyć i osuszyć. Listki porozrywać na
kawałki. Pomarańczę obrać, nastęnie wyfiletować nad miseczką,
wyciekający sok zachować. Z resztek miąższu wycisnąć sok.
2. Kiełki opłukać i osączyć, razem z listkami rukoli i batawii i
cząstkami pomarańczy przełożyć do miski, delikatnie wymieszać.
Słonecznik wsypać na suchą teflonową patelnię i krótko prażyć.
3. Twarożek wymieszać ze śmietaną, octem, olejem i sokiem z
pomarańczy na gładką masę. Przygotowany dressing doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę skropić sosem i posypać słonecznikiem.
Rodzaj potrawy sałatki | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 20 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Białko: 5 g |
Tłuszcze: 8 g Węglowodany: 5 g |
Przepis dodany przez: helas