Podziel się:
Sałatka paprykowa z kostkami tofu
Dieta: · niskocholesterolowa ·
Smaczna i zdrowa sałatka, która "skusi" nie tylko wegetarian. Mięsożercy mogą zamienić wędzone tofu na wędzoną pierś z kurczaka, ale warto spróbować wersji oryginalnej - jest naprawdę pyszna.
Składniki
• wędzone tofu – 25 dekagramów
• słodka mielona papryka – 1-2 łyżki
• kolorowa papryka – 2 sztuki
• por – 1 sztuka
• pomidory – 3 sztuki
• kiełki sojowe lub rzodkiewki – 10 dekagramów
• gotowy sos sałatkowy Bazyliowo – ziołowy – 1 sztuka
• posiekane zioła (rozmaryn, koperek, bazylia) – 2 łyżki
• pieczywo pełnoziarniste
Wykonanie
1. Pokrój tofu w kostkę o boku ok. 2 cm, oprósz mieloną papryką.
2. Umyj paprykę, oczyść z pestek, następnie pokrój w cienkie paski. Umyj pora, pokrój w krążki. Umyj pomidory i pokrój w kostkę. Przebierz kiełki, umyj i osusz.
3. Włóż tofu i warzywa do salaterki.
4. Przygotuj Sos sałatkowy Bazyliowo – ziołowy według przepisu na opakowaniu. Polej sałatkę, wymieszaj i posyp ziołami. Podawaj z pieczywem pełnoziarnistym.
Rodzaj potrawy sałatki | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 15 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Źródło: Knorr/Unilever
Przepis dodany przez: jo-asienka
Zobacz też
|