Podziel się:
Sałatka ryżowa
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · niskokaloryczna ·
Składniki
2 filiżanki długoziarnistego ryżu
3 filiżanki wody
Ok. ½ kg pomidorów
½ łyżeczki pieprzu Cayenne
30 ml oliwy z oliwek
sok z jednej cytryny
puszka czerwonej fasolki
1 pokrojona, czerwona papryka
1 pokrojona, zielona papryka
1 mała posiekana cebula
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
1. Połącz oliwę i sok cytrynowy
2. Polej pomidory gorącą woda i zdejmij skórkę
3. Wymieszaj ugotowany i ostudzony ryż z resztą składników
4. Całość polej oliwą z sokiem, dodaj przyprawy
Rodzaj potrawy sałatki | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 10 (dodaj ok, 25 minut na ugotowanie ryżu) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 8 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 382 kcal Białko: 12 g |
Tłuszcze: 7 g Węglowodany: 66 g |
Zawartość sodu: 120 mg |
Źródło: www.foodfit.com
Przepis dodany przez: marta