Strona główna Dieta śródziemnomorska sałatki Sałatka szopska

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Sałatka szopska

Dieta: · śródziemnomorska · niskocholesterolowa · lekkostrawna ·

Smaczna, zdrowa i bardzo popularna również w Polsce. Warto po nią sięgać zwłaszcza w sezonie, gdy mamy dostęp do świeżych warzyw.

©  Miroslawa Drozdowski - Fotolia.com


Składniki
1 ogórek sałatkowy
300 g papryki (różne kolory)
300 g pomidorów
1 cebula
4 łyżki oleju (oliwy)
sól
pieprz mielony
sok cytrynowy
250 g bałkańskiego sera lub niwy (może też być feta)


Wykonanie
Ogórka, pomidory i paprykę umyć, pokroić w małą kostkę. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Włożyć wszystko do miski, wymieszać z olejem i sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć. Pozostawić na ok. 60 min.

Następnie lekko wymieszamy raz jeszcze i dodamy ser pokrojony w kostkę lub starty na tarce.

Można podawać jako dodatek do dań głównych lub jako osobny posiłek np. z tostami czy pieczywem z masłem.

Rodzaj potrawy sałatki Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 25 (samo przygotowanie) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 4


Więcej zdjęć:

Miroslawa Drozdowski - Fotolia.com



Przepis dodany przez: Tomasso




Komentarze

alicjaanna     |     00:03:21, 26-03-2014
Coś z tą drobno pokrojoną cebulą nie tak , na zdjęciu jest widoczny jej spory kawałek.

Zobacz też

Dieta śródziemnomorska - najnowsze przepisy
Capellini alla marinara
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Grillowane krążki bakłażanów z serkiem topionym
Grillowana cukinia z serkiem topionym
Sałatka na ciepło z brokułów, oliwek i parmezanu
Dieta niskocholesterolowa - najnowsze przepisy
Koktajl z Wiejskim bez laktozy i truskawkami
Kapuśniak odchudzający
Kluseczki z makiem
Chleb dla leniwych.
Świąteczny barszcz zakwaszany
Dieta lekkostrawna - najnowsze przepisy
Zupy Oriflame
Placki po węgiersku z gulaszem z indyka
Kapuśniak odchudzający
Pożywna i zdrowa sałatka z zimową cykorią i żółtym serem
Blok arbuzowo-jogurtowy
Polecamy Oferty pracy