Podziel się:
Sałatka szopska
Dieta: · śródziemnomorska · niskocholesterolowa · lekkostrawna ·
Smaczna, zdrowa i bardzo popularna również w Polsce. Warto po nią sięgać zwłaszcza w sezonie, gdy mamy dostęp do świeżych warzyw.
Składniki
1 ogórek sałatkowy
300 g papryki (różne kolory)
300 g pomidorów
1 cebula
4 łyżki oleju (oliwy)
sól
pieprz mielony
sok cytrynowy
250 g bałkańskiego sera lub niwy (może też być feta)
Wykonanie
Ogórka, pomidory i paprykę umyć, pokroić w małą kostkę. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Włożyć wszystko do miski, wymieszać z olejem i sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć. Pozostawić na ok. 60 min.
Następnie lekko wymieszamy raz jeszcze i dodamy ser pokrojony w kostkę lub starty na tarce.
Można podawać jako dodatek do dań głównych lub jako osobny posiłek np. z tostami czy pieczywem z masłem.
Rodzaj potrawy sałatki | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 25 (samo przygotowanie) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Więcej zdjęć:
Przepis dodany przez: Tomasso