Podziel się:
Sałatka szpinakowa z grzybami i pomidorami
Dieta: · śródziemnomorska · dla diabetyków · niskocholesterolowa · lekkostrawna · niskokaloryczna ·
Składniki
200g świeżego szpinaku
100 g malutkich pieczarek
sok z cytryny
50 g suszonych pomidorów w oliwie
pęczek
sos:
4 łyżeczki octu winnego
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek (może być z pomidorów)
Wykonanie
Szpinak umyć i osuszyć, pieczarki obrać i skropić sokiem z cytryny, pomidory pokroić w ósemki i posiekać szczypiorek.
Ocet, sól, pieprz i wyciśnięty czosnek wymieszać z oliwą.
Pieczarki, liście szpinaku i pomidory ułożyć na talerzu, polać sosem i posypać szczypiorkiem.
Zamiast szczypiorku można użyć cykorii, roszponki lub sałaty rzymskiej.
Rodzaj potrawy sałatki | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 15 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Cholesterol: 0.1 mg |
Przepis dodany przez: ena