Podziel się:
Sałatka szwedzka na zimę
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · niskokaloryczna ·
Z tej ilości składników wychodzi 12 słoików o,9l.
Składniki
5kg ogórków,
1kgcebuli,
1kgpapryki/najlepiej czerwona i żółta/
o,5szklanki soli
Zalewa:10 szklanekwody,1kg cukru,3 szklanki octu 10%
gorczyca,kolendra,ziele angielskie
Wykonanie
wszyskie składniki kroimy,ogórki w plasterki,cebulęw piórka,paprykę w paseczki.
Całość mieszamy z solą i zalewamy wodą w takiej ilości żeby przykryła składniki.
Zostawiamy na 2 godziny.
Do wyparzonych słoików wsypujemy po łyżeczce gorczycy i kolendry oraz kilka ziaren
ziela angielskiego.Układamy odsączone warzywa i zalewamy gorącą zalewą.
Gotujemy wodę z cukrem,odstawimy i dodajemy ocet.Przykrywamy warzywa w słoiku
Pasteryzujemy ok 20 minut.Smacznego.
Rodzaj potrawy przetwory | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 90 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Autor: moja babcia
Więcej zdjęć:
Przepis dodany przez: Hela1056