Podziel się:
Sałatka z cukinii - zimowa
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa ·
Składniki
Cukinia, 2 papryki, 2 cebule (proporcje papryki i cebuli mogą być zmienione, w zależności - co kto lubi, podstawą sałatki jest cukinia).
Zalewa:
1 szklanka octu
5 szklanek wody
listek, ziele, pieprz
2 łyżeczki soli
5 łyżeczek cukru
Wykonanie
cukinię obrać, cienko poszatkować (jeśli b. młoda można nie wyciągać ziaren)
Cebulę pokroić w piórka, paprykę w kostkę.
Pokrojone warzywa ułożyć ciasno w słoikach i zalać zagotowaną zalewą.
Słoiki pasteryzować krótko - około 5 minut.
W czasie pasteryzacji warzywa miękną, ale nadal są chrupiące.
Rodzaj potrawy przetwory | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 30 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 5 |
Przepis dodany przez: koziorożec