Podziel się:
Sałatka z kalafiora
Dieta: · niskocholesterolowa · niskokaloryczna ·
Składniki
pół dużego kalafiora
sól
4 pomidory
1 mała cebula
Sos:
2 łyżki chudego jogurtu
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka octu winnego
szczypta musztardy
10g orzechów włoskich
sól
pieprz
mielona gałka muszkatołowa
odrobina bazylii
Wykonanie
1. kalafior umyć i drobno pokroić
2. umyć, obrać i pokroić pomidory
3. cebulę obrać i pokroić w kosteczkę
4. wszystko wymieszać
5. aby przygotować sos należy wymieszać jogurt, olej ocet, musztardę, zmielone orzechy, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i posiekaną bazylię
6. tak przygotowanym sosem polać warzywa i odstawić na ½ godziny, po czym dobrze wymieszać
Rodzaj potrawy sałatki | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 40 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Cholesterol: 2 mg |
Przepis dodany przez: ena