Podziel się:
Sałatka zimowa
Dieta: · niskowęglowodanowa · niskokaloryczna ·
Składniki
2 cykorie
2 jabłka
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki borówek (ze słoika)
1 łyżka masła
2 łyżki octu winnego
sól, pieprz
2 łyżki oleju arachidowego
200 g wędzonego łososia
kilka liści sałaty
Wykonanie
Cykorie oczyścić, wykroić głąby, rozdzielić listki. Jabłka umyć i podzielić na niewielkie kawałki, skropić sokiem z cytryny. Borówki osączyć.
Na patelni stopić masło, dodać jabłka, chwilę dusić, cały czas mieszając. Gdy owoce będą miękkie, zdjąć z patelni i ostudzić.
Borówki wymieszać z octem winnym, solą i pieprzem. Małymi porcjami dodawać olej, ubijać sos widelcem, aż składniki się połączą. Łososia pokroić w małe kawałki.
Liście sałaty umyć i porwać na małe kawałki, wyłożyć nimi salaterkę, na nich ułożyć listki cykorii, kawałki jabłek i łososia, polać sosem.
Rodzaj potrawy sałatki | Stopień trudności: średnie | Koszt: średni |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: nie |
Przepis dodany przez: ena