Podziel się:
Salsa z surowych pomidorów
Dieta: · śródziemnomorska · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · niskowęglowodanowa · niskokaloryczna ·
Dojrzałe w słońcu pomidory, wyrazisty czosnek, zielona kolendra i aromatyczny sok z limonki wspaniale komponują się z ostrymi przyprawami, tworząc prawdziwie gorącą mieszankę meksykańskich smaków.
Składniki
2 szklanki drobno pokrojonych, obranych ze skórki mięsistych pomidorów
szklanka drobno posiekanej szalotki
ząbek drobno posiekanego czosnku
2 łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku z limonki
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
szczypta pieprzu cayenne
½ szklanki posiekanej świeżej kolendry
Wykonanie
W miseczce mieszamy pomidory, szalotkę, czosnek i sok z limonki. Doprawiamy solą pieprzem zmielonym i pieprzem cayenne. Wsypujemy pół szklanki posiekanej kolendry, odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie sprawdzamy, czy dipu nie trzeba jeszcze doprawić a na koniec przybieramy pozostałą kolendrą.
Jeżeli chcemy, by sos był ostrzejszy, doprawiamy różnymi gatunkami pieprzu.
Wersja łagodniejsza - dodajemy drobno pokrojonego świeżego ogórka, rzodkiewki i awocado.
Salsa pasuje do mięs i ryb a także do pieczywa.
Rodzaj potrawy dodatek do dania głównego | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 10 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 10 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 16 kcal Białko: 3 g |
Węglowodany: 2 g |
Zawartość sodu: 75 mg Cholesterol: 1 mg |
Przepis dodany przez: Mirosław