Strona główna Dieta po prostu smaczne danie główne Schab nadziewany morelami

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Schab nadziewany morelami

Dieta: · po prostu smaczne ·

© petroos - Fotolia.com


Składniki
1,5 kg chudego schabu bez kości,
250 g suszonych moreli,
1 łyżeczka cukru
2 goździki
2 łyżeczki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy,
sól, pieprz do smaku



Wykonanie
100 moreli pokroić drobno, zalać niewielką ilością wody, dodać cukier, goździki, sok z cytryny i i 1 zmiażdżony ząbek czosnku i gotować aż się niemal rozpadną. Po wystudzeniu wyjąć goździki i zmiksować masę. 2/3 masy wymieszać z pozostałymi morelami, pozostawić na 2-4 godziny.

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą roztartą z drugim ząbkiem czosnku , odstawić do lodówki na 3-4 godz. Następnie przy pomocy długiego noża naciąć kieszeń. Natrzeć ją niewielką ilością soli, sporą ilością pieprzu a potem morelową pastą. Napełnić morelami, lekko pomasować, żeby owoce równo się rozłożyły. Posypać pieprzem, polać olejem, włożyć do rękawa, zamknąć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Piec ok 70 - 80 minut.

Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: średnie Koszt: średni
Czas: 20 (nie licząc pieczenia) Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 12
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 280 kcal




Przepis dodany przez: ena




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy