Podziel się:
Schab nadziewany morelami
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
1,5 kg chudego schabu bez kości,
250 g suszonych moreli,
1 łyżeczka cukru
2 goździki
2 łyżeczki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy,
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
100 moreli pokroić drobno, zalać niewielką ilością wody, dodać cukier, goździki, sok z cytryny i i 1 zmiażdżony ząbek czosnku i gotować aż się niemal rozpadną. Po wystudzeniu wyjąć goździki i zmiksować masę. 2/3 masy wymieszać z pozostałymi morelami, pozostawić na 2-4 godziny.
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą roztartą z drugim ząbkiem czosnku , odstawić do lodówki na 3-4 godz. Następnie przy pomocy długiego noża naciąć kieszeń. Natrzeć ją niewielką ilością soli, sporą ilością pieprzu a potem morelową pastą. Napełnić morelami, lekko pomasować, żeby owoce równo się rozłożyły. Posypać pieprzem, polać olejem, włożyć do rękawa, zamknąć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Piec ok 70 - 80 minut.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: średnie | Koszt: średni |
Czas: 20 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 12 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 280 kcal |
Przepis dodany przez: ena