Podziel się:
Schab pieczony w rękawie
Dieta: · po prostu smaczne ·
Schab pieczony w rękawie idealnie nadaje się zarówno na ciepło jak i na zimno. Z chlebem smakuje wyśmienicie. Ale najlepiej przekonać się o tym osobiście.
Składniki
kilogram schabu (lub więcej)
sól
pieprz
dwa – trzy ząbki czosnku
papryka (opcja)
pieczarki (opcja)
sos sojowy (opcja)
oliwa z oliwek (opcja)
rękaw foliowy do pieczenia
Wykonanie
Sposób przygotowania:
Umyty schab nacieramy solą i pieprzem. Przy czym lepiej dodać więcej pieprzu niż soli.
Wystarczy posolić schab i ręką rozprowadzić dokładnie sól po jego wierzchu. Ale nie przesadzamy z solą!
Ja sypię na schab także paprykę czerwona słodką, polewam go obficie sosem sojowym, polewam troszkę oliwą, właściwie tak tylko nią go smaruję, a do rękawa wrzucam całą cebulę.
W schabie nożem robimy kieszonki. Czyli wbijamy nóż w mięso pod niedużym kątem.
W te kieszonki wkładamy ząbki czosnku pokrojone na słupki, tak aby całkowicie się schowały w mięsie.
Zamykamy rękaw do pieczenia z jednej strony. Wsadzamy do środka schab.
Jeśli chcemy, możemy dodać:
odrobinę papryki (najlepsza w wiórkach lub świeża),
dodać kilka pieczarek, majeranek i inne ulubione przyprawy.
Zamykamy rękaw z drugiej strony i całość na około 2 godziny umieszczamy w lodówce
aby smaki i zapachy przypraw mogły przeniknąć potrawę. Ja wsadzam do lodówki na całą noc, no chyba że nie ma czasu, a schab potrzebny od zaraz.
Wyciągamy schab z lodówki i po 10 minutach umieszczamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.Nakłuwam igłą, od góry ,rękaw z 5 razy. Po około 2 godzinach schab jest gotowy. Może najlepiej tak- 1,5 godziny na 1,3 kg schabu.
Mała uwaga: 10 minut przed końcem pieczenia można rozciąć rękaw foliowy i włączyć termoobieg. Dzięki temu schab będzie miał złocistą, chrupiącą skórkę.
Ja nie rozcinam,ale trzymam go w rękawie aż wystygnie, bo wtedy jest bardziej soczysty.
Na zdjęciu gotowy do piekarnika.W rękawie jest także, tym razem, pierś z kurczaka i golonka z indyka. A niech się pieką razem,a co!
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 20 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 12 |
Autor: sellenhel - przepis nieco zmodyfikowałam
Więcej zdjęć:
Przepis dodany przez: elizka
Komentarze
Dorota45 | 14:38:25, 30-11-2011 Świetny przepis, na pewno go wykorzyam. Dzięki Ninka50 | 17:15:40, 22-12-2011 Fajny przepis wykorzystam go ale zamiast schabu dam łopatkę. Zobacz też |