Podziel się:
Schab z woka - tradycyjnie
Dieta: · lekkostrawna ·
Jest wiele sposobów na schab do chleba ,na porcje do drugiego dania.
Ja mam swój i polecam taki schab jako smaczny, niesuchy, nietłusty.W ten sam sposób przygotowuję karkówkę. Jedyny minus to znaczny ubytek wagowy mięsa w trakcie duszenia.
Składniki
Około kilograma schabu niewysokiego / to z młodej tuszy/ lub tyleż karkówki. W dużym woku można dusić razem.
Sól.pieprz,papryka,ew.czosnek,liść laurowy....co tam kto lubi.
Wykonanie
Schab posypać ze wszystkich stron solą,pieprzem i papryką.Pozostawić z godzinę w chłodzie.
Następnie obsmażyć na rozgrzanej suchej patelni do zrumienienia.
Włożyć do woka,zalać, do 3/4 wysokości mięsa, ciepłą wodą.Przykryć wok ,zagotować,a nastepnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować ok 1,5 godziny.W trakcie odwracać mięso ,aby było zanurzone raz z jednej,raz z drugiej strony. Po upływie czasu duszenia,sptawdzić widelcem czy miękosc mięsa jest odpowiadająca.Lepsze jest nieco twardsze. Lekko przestudzić,wyłozyć na folię aluminiową,zawinac ciasno i zostawic do wystudzenia,najlepiej na 10-12 godzin.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 5 (2 godz.w przyprawach + 1,5 duszenie) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 8 |
Źródło: z własnych doswiadczeń kulinarnych
Autor: elizka
Więcej zdjęć:
Przepis dodany przez: elizka