Strona główna Dieta lekkostrawna danie główne Schab z woka - tradycyjnie

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Schab z woka - tradycyjnie

Dieta: · lekkostrawna ·

Jest wiele sposobów na schab do chleba ,na porcje do drugiego dania. Ja mam swój i polecam taki schab jako smaczny, niesuchy, nietłusty.W ten sam sposób przygotowuję karkówkę. Jedyny minus to znaczny ubytek wagowy mięsa w trakcie duszenia.

Schab z woka - tradycyjnie


Składniki
Około kilograma schabu niewysokiego / to z młodej tuszy/ lub tyleż karkówki. W dużym woku można dusić razem.
Sól.pieprz,papryka,ew.czosnek,liść laurowy....co tam kto lubi.


Wykonanie
Schab posypać ze wszystkich stron solą,pieprzem i papryką.Pozostawić z godzinę w chłodzie.
Następnie obsmażyć na rozgrzanej suchej patelni do zrumienienia.
Włożyć do woka,zalać, do 3/4 wysokości mięsa, ciepłą wodą.Przykryć wok ,zagotować,a nastepnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować ok 1,5 godziny.W trakcie odwracać mięso ,aby było zanurzone raz z jednej,raz z drugiej strony. Po upływie czasu duszenia,sptawdzić widelcem czy miękosc mięsa jest odpowiadająca.Lepsze jest nieco twardsze. Lekko przestudzić,wyłozyć na folię aluminiową,zawinac ciasno i zostawic do wystudzenia,najlepiej na 10-12 godzin.

Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: łatwe Koszt: średni
Czas: 5 (2 godz.w przyprawach + 1,5 duszenie) Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 8

Źródło: z własnych doswiadczeń kulinarnych
Autor: elizka

Więcej zdjęć:

Schab z woka - tradycyjnie

Schab z woka - tradycyjnie



Przepis dodany przez: elizka




Zobacz też

Dieta lekkostrawna - najnowsze przepisy
Zupy Oriflame
Placki po węgiersku z gulaszem z indyka
Kapuśniak odchudzający
Pożywna i zdrowa sałatka z zimową cykorią i żółtym serem
Blok arbuzowo-jogurtowy
Polecamy Oferty pracy