Podziel się:
Ser twarogowy na sposób włoski
Dieta: · dla diabetyków · wysokowapniowa ·
Składniki
400 g chudego białego sera (powinien być twardy i zwarty)
2 pomidory
2 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
1 łyżka suszonej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Wykonanie
Ser pokroić na plastry o grubości około 7-8 milimetrów (2-3 plastry na osobę zależnie od kształtu sera). Ułożyć na blasze do pieczenia delikatnie posmarowanej oliwą.
Zmiażdżyć czosnek, zmieszać z oliwą, bazylią i przyprawami, połową powstałeho w ten sposób sosu posmarować ser. Na wierzchu ułożyć plastry pomidorów, skropić resztą sosu.
Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Zapiekać około 10-12 minut. Podać obficie posypane natką pietruszki.
Ser ten można także przygotować w kuchence mikrofalowej. Należy go wtedy zapiekać 4-5 minut przy mocy 600 W.
UWAGA: jeśli ser jest mocno wilgotny, podczas pieczenia może wyciekać z niego serwatka. Nie ma to wpływu na końcową jakość potrawy.
Rodzaj potrawy przekąski | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 20 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: jo-asienka