Strona główna Dieta wysokowapniowa ciasta i ciastka Sernik Babci Basi

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Sernik Babci Basi

Dieta: · wysokowapniowa ·

Ten sernik zawsze się udaje. Jest wilgotny, niezwykle aromatyczny po prostu rozpływa się w ustach. Prawdziwa uczta dla podniebienia.

© Kasia Biel - Fotolia.com


Składniki
1,2 kg miękkiego (zmielonego trzykrotnie) sera
2 szklanki cukru
250 g masła
łyżka oleju
cukier waniliowy
5 średnich jaj
budyń bananowy
budyń śmietankowy
rodzynki
aromat cytrusowy
herbatniki do wyłożenia blachy


Wykonanie
W misce utrzeć żółtka jaj z roztopionym letnim masłem, olejem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do tego budynie w proszku, aromat a później po łyżce ser. Po uzyskaniu gładkiej masy dodać rodzynki a na końcu delikatnie wymieszać z pianą z białek.

Wyłożyć masę do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej herbatnikami. Piec około 30-40 minut (170 stopni bez termoobiegu, 160 z termoobiegiem), aż góra będzie ciemnozłota. Pozostawić na 10-15 minut w uchylonym piekarniku.

Gotowy sernik można posypać cukrem pudrem lub (lepiej) pokryć niezbyt słodką polewą czekoladową.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: średnie Koszt: średni
Czas: 30 (nie licząc pieczenia) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 8

Autor: Barbara Jabłońska



Przepis dodany przez: yasqlka




Komentarze

Basia.     |     12:54:17, 22-03-2007
Stosuję ten przepis od lat, tylko zamiast 5 jajek daję 12 na kg sera. Sernik jest rewelacyjny.

Zobacz też

Dieta wysokowapniowa - najnowsze przepisy
Chłodnik truskawkowy
Żółty ser niskotłuszczowy
Sernik cappuccino
Dietetyczne trufle
Sernik Tiramisu
Polecamy Oferty pracy