Podziel się:
Sernik Babci Basi
Dieta: · wysokowapniowa ·
Ten sernik zawsze się udaje. Jest wilgotny, niezwykle aromatyczny po prostu rozpływa się w ustach. Prawdziwa uczta dla podniebienia.
Składniki
1,2 kg miękkiego (zmielonego trzykrotnie) sera
2 szklanki cukru
250 g masła
łyżka oleju
cukier waniliowy
5 średnich jaj
budyń bananowy
budyń śmietankowy
rodzynki
aromat cytrusowy
herbatniki do wyłożenia blachy
Wykonanie
W misce utrzeć żółtka jaj z roztopionym letnim masłem, olejem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do tego budynie w proszku, aromat a później po łyżce ser. Po uzyskaniu gładkiej masy dodać rodzynki a na końcu delikatnie wymieszać z pianą z białek.
Wyłożyć masę do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej herbatnikami. Piec około 30-40 minut (170 stopni bez termoobiegu, 160 z termoobiegiem), aż góra będzie ciemnozłota. Pozostawić na 10-15 minut w uchylonym piekarniku.
Gotowy sernik można posypać cukrem pudrem lub (lepiej) pokryć niezbyt słodką polewą czekoladową.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: średnie | Koszt: średni |
Czas: 30 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 8 |
Autor: Barbara Jabłońska
Przepis dodany przez: yasqlka
Komentarze
Basia. | 12:54:17, 22-03-2007 Stosuję ten przepis od lat, tylko zamiast 5 jajek daję 12 na kg sera. Sernik jest rewelacyjny. Zobacz też
|