Podziel się:
Sernik bogaty (z 20 jaj)
Dieta: · po prostu smaczne ·
Jest to tradycyjny przepis, który w mojej rodzinie jest wykorzystywany od wielu, wielu lat.
Składniki
Spód
12 dag cukru
12 dag tłuszczu (ja daję margarynę Kasię)
20 dag mąki
3 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki śmietany
Masa serowa
1,5 kg sera
17 jaj !
40 dag tłuszczu ( margaryna Kasia)
1 budyń waniliowy
3 średnie, gotowane ziemniaki
bakalie
Wykonanie
Spód
Spód utrzeć w makutrze (bez śmietany!) - trochę ciasta odłożyć
Odłożone ciasto wymieszać ze śmietaną i na końcu rozsmarować na serze
Masa serowa
Ser zmielić z ziemniakami 2 razy !!!
tłuszcz, cukier, żółtka wymieszać ma pulchną masę (i tu ważne! robić to ręką!!!)
Po trochu dodawać ser i budyń
Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek i bakalie (mieszać delikatnie drewnianą łyżką)
Piec okoły 1 godziny - temp. 200 stopni (jak z termoobiegiem, to nie wiem )
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: średnie | Koszt: średni |
Czas: 120 | Danie wegetariańskie: tak |
Źródło: przekaz rodzinny
Autor: Ciocia Hela J.
Przepis dodany przez: Dorota45
Komentarze
barburka1 | 12:48:22, 02-12-2012 taki sernik tez pieke jest pycha pulchny i bardzo smaczny nie jest taki zbity Zobacz też |