Podziel się:
Sernik cappuccino
Dieta: · wysokowapniowa ·
Składniki
spód i boki:
1,5 szklanki okruchów z ciasteczek digestive w gorzkiej czekoladzie
1 łyżka kakao
50 g stopionego masła
2 łyżeczki cukru
300 ml śmietany
szczypta cynamonu
masa:
1 kg dobrego sera sernikowego bez dodatków
1 szklanka cukru
5 dużych jajek
30 ml bardzo mocnego espresso (można dać też 2 łyżki dobrej kawy rozpuszczalnej + 30 łyżki wody)
szczypta cynamonu
2 paczki budyniu śmietankowego
zdobienie:
200 ml śmietanki
czekoladowe ziarenka kawowe
Wykonanie
Pokruszone ciasteczka wymieszać z miękkim masłem, cukrem i cynamonem, masę wcisnąć w wyłożoną folią i uszczelnioną formę o średnicy 24-26 cm. Odstawić w chłodne miejsce.
Cynamon wymieszać z kawą. Ser wymieszać z cukrem, dodać śmietanę a potem pojedynczo jajka, budyń i na końcu kawę.
Masę wylać na spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Wierzch przykryć papierem do pieczenia i piec ciasto 45 minut do 1 godziny, aż środek sernika będzie ścięty na wierzchu.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić i włożyć na noc d lodówki. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i ziarenkami kawowymi.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 15 (nie licząc pieczenia i chłodzenia / mrożenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Przepis dodany przez: jesien21
Zobacz też
|