Podziel się:
Sernik gotowany
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
Składniki na ciasto
4 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
2 duże łyżki miodu
2 jaja
5 dkg masła
3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka /płaska/sody
Składniki na krem serowy
1 kg białego sera/ na sernik/
2 szklanki cukru
1 kostka masła/25 dkg/
2 jaja
cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy+ trochę mleka
Wykonanie
Wrzucam do garnka z grubym dnem kolejno produkty na krem: masło, cukier, jaja, cukier waniliowy i ser i stawiam na małym gazie, od czasu do czasu mieszając.
Budyń rozprowadzam w mleku. Włączam piekarnik na 180 stopni.
Gdy masa się podgrzewa robię ciasto - miód i masło rozpuszczam na gazie, mąkę, cukier /puder/, jaja, śmietanę, sodę i szczyptę soli, wysypuję na blat, dodaję miód z masłem i zarabiam miękkie ciasto.
Ciasto dzielę na części /co najmniej 3, zależy od wielkości blachy/ i rozwałkowuję, rozprowadzam palcami , cienką warstwą /ok.3 mm/ na blasze.
Blachę, jeśli nie teflonowa, smaruję masłem. Upieczone placki bez problemu zsuwają się z blachy, jeszcze ciepłe. Blachę wycieram papierowym ręcznikiem i rozwałkowuję kolejny placek. Piecze się bardzo szybko/ 5-10 min /, na rumiano.
Gdy piecze się ciasto kończę masę serową. Gdy jest gorąca i prawie się gotuje, wlewam budyń z mlekiem. I teraz już cały czas mieszam i chwilę gotuję.
Masa powinna być gęsta i gładka. Jeszcze gorącą masę wylewam na placek, na masę kolejny placek itd. Wierzch przybieram w zależności od potrzeby i nastroju, wystarczy cukier puder !
Ale najlepszy smak ma to ciasto przygotowane 2 dni wcześniej !
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 25 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Źródło: Przepis od Ignesji
Przepis dodany przez: elizka