Podziel się:
Sernik pod kokosową pierzynką
Dieta: · wysokowapniowa ·
Przepyszny, lekki, słodki z egzotycznie koksową nutą - i wcale nie trudny do wykonania!
Składniki
Składniki na spód
* 1,5 szklanki mąki
* pół kostki masła (125 g)
* 2 żółtka (2 białka odłożyć na pianę)
* 1/4 szklanki cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżka wody
Składniki na masę serową:
* 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego 2-krotnie
* 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
* 3/4 szklanki cukru
* pół szklanki oleju
* 2 szklanki mleka
* 1 jajko
* 4 żółtka (4 białka odłożyć na pianę)
* olejek waniliowy lub ekstrakt z wanilii (do smaku)
Wykonanie
Wykonanie spodu:
Wszystkie składniki zagnieść. Formę o wymiarach 30 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, ponakładać widelcem. Podpiec w temperaturze 170ºC przez około 10 - 12 minut.
/Można wykorzystać kruche ciasteczka, które połączymy z roztopionym masłem po pokruszeniu ich/
Sernik właściwy:
Wszystkie składniki na masę serowa zmiksować (nie ma potrzeby ubijania białek osobno). Gotową - wylać na podpieczony spód. Będzie bardzo rzadka, ale nie przejmować się tym - tak ma być. Piec około 45 minut w temperaturze 180ºC.
Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika.
Chwilę wcześniej pozostałe białka (w liczbie 6) ubić na sztywno z mniej niż pół szklanki cukru. Dodać 100 g wiórków kokosowych, wymieszać. Wyłożyć na gorący sernik. Wstawić do piekarnika na dodatkowe 15 minut, aż pianka się zezłoci.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 30 (bez czasu na pieczenie i chłodzenie) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Źródło: mojewypieki.blox.pl/
Autor: dorotus76
Przepis dodany przez: Tomasso
Komentarze
anna-j | 00:48:23, 04-11-2010 Piekłam już z tego przepisu jest wspaniały, przepyszny.Do ciasta na spód dodałam jeszcze aromat rumowy. Pycha. Zobacz też
|