Podziel się:
Sernik wiedeński luksusowy
Dieta: · wysokowapniowa ·
Składniki
ciasto:
150 g mąki
łyżeczka cukru pudru
szczypta soli
pół kostki masła
1 żółtko
masa serowa
1 kg sera trzykrotnie mielonego tłustego twarogu
11 jajek + 1 białko z jajka do ciasta
1/4 kostki masła
1,5 szklanki cukru pudru
ekstrakt waniliowy
skórka pomarańczowa kandyzowana i rodzynki (ilość wg uznania)
Wykonanie
Na kruche ciasto przesiać mąkę i wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami. Zimne masło posiekać z mąką, dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, włożyć owiniętą folią do lodówki na pół godziny. Następnie wyjąc i szybko rozwałkować na wielkość dna tortownicy 24-26 cm, posmarowanej lekko tłuszczem. Nakłuć i podpiec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, do lekkiego zezłocenia ciasta.
Na masę jeśli to konieczne zmielić ser. Utrzeć masło z żółtkami i cukrem, a następnie dodawać małymi porcjami ser, za każdym razem pilnując by poprzednia partia dokładnie się połączyła. Zmieszać z posiekaną skórką cytrynową i opłukanymi i wysuszonymi rodzynkami. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy i od razu wylać na podpieczone i nieco przestudzone ciasto.
Piec ok 1 godziny w temperaturze 170-180 stopni. Wierzch sernika można przykryć papierem do pieczenia, żeby się zbytnio nie zarumienił.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: średnie | Koszt: średni |
Czas: 30 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Przepis dodany przez: yasqlka
Zobacz też
|