Podziel się:
Sernik z białą czekoladą i owocami jagodowymi
Dieta: · po prostu smaczne ·
Sernik przyuważyłam na moim ukochanym blogu i pasował mi bardzo, bo udało mi się zużytkować dokładnie te składniki, jakie miałam w domu - dlatego proporcje nieco odmienne od oryginalnych.
Składniki
1/2 kg sera 2-krotnie mielonego (ja wzięłam ten w "kiełbaskach" Presidenta, ale może być pewnie dobry wiaderkowy też)
250 g dobrej białej czekolady (u mnie na sernik poszła pozostała po świętach biała kuwertura)
200 ml śmietanki 36%
1 łyżka żelatyny
1 laska wanilii (a właściwie ziarenka z niej)
truskawki, maliny, jagody - ogólnie owoce jagodowe do ozdobienia wierzchu (raczej kwaskowate)
Wykonanie
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić, dodać do lekko ubitego serka, miksować razem z ziarenkami wanilii. Oddzielnie ubić na sztywno śmietanę. Do masy dodać żelatynę rozpuszczoną na gładko w małej ilości wody, a następnie szybko ale delikatnie wymieszać z bitą śmietaną. Wlać do małej tortownicy (18-20 cm), przykryć folią aluminiową i wstawić na kilka godzin do lodówki. Wyjąć, zdjąć bok i ozdobić wierzch ciasta hojną warstwą owoców. Można też "zestalić" owoce galaretką (zwłaszcza gdy użyjemy owoców mrożonych).
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 15 (bez chłodzenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 6 |
Źródło: mojewypieki.blox.pl
Przepis dodany przez: jo-asienka