Podziel się:
Sernik z orzechami i toffi
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
spód
1,5 szklanki mąki pszennej
120 g masła
1 żółtko
1 łyżka gęstej śmietany
1 łyżeczka cynamonu
5 łyżek cukru pudru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki zimnej wody
ciasto
900 g sera "z wiaderka"
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
150 g drobnego cukru
4 jajka
2 łyżki mąki pszennej
polewa
60 g jasnego brązowego cukru
20 g miodu
80 g masła
2 łyżki śmietany 30%
orzechy włoskie, laskowe, migdały do przybrania
1/ łyżeczki cynamonu
Wykonanie
Ze składników na spód zagnieść gładkie ciasto, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę a następnie ułożyć je w 26 cm tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na 180 stopni, na 10 minut, aż spód się zezłoci.
Wszystkie składniki ubić mikserem, na końcu dodać mąkę. Wyłożyć na podpieczony i wystudzony spód. Piec w temperaturze 160ºC przez 60 minut.
Wszystkie składniki sosu z wyjątkiem orzechów podgrzać i połączyć w małym garnuszku na gładki sos. Polać nim jeszcze ciepły sernik i ozdobić orzechami i migdałami. Schłodzić przez noc w lodówce.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 90 (bez chłodzenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Przepis dodany przez: yasqlka