Podziel się:
Śledź korzenny z pomarańczami
Dieta: · niskocholesterolowa ·
Składniki
6 dużych filetów matiasa
3 pomarańcze
sok z połowy cytryny
1 czerwona cebula
goździki, czarny pieprz, ziele angielskie, cynamon - łącznie 2 łyżki
Wykonanie
Przyprawy pokruszyć w moździerzu i wymieszać. Posypać nimi dolną część filetów. Cebulę obrać i pokroić w cienkie talarki. Filety wyrównać i pokroić na kawałki starczające na jeden kęs. Ułożyć w jednej warstwie w naczyniu. Przykryć rozłożonymi na kółka talarkami cebuli. Wycisnąć sok z cytryny i z jednej pomarańczy, wymieszać i skropić rybę. Odstawić do macerowania na 1-2 h.
Pozostałe owoce obrać, usunąć albedo i podzielić na cząstki. Dodać do porcji filetów tuż przed podaniem.
Rodzaj potrawy przekąski | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 10 (nie licząc marynowania) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 6 |
Przepis dodany przez: Mirosław
Zobacz też
|