Podziel się:
Ślepe ryby lub rzadkie pyrki
Dieta: · po prostu smaczne ·
W wielu wielkopolskich domach wciąż popularna jest zupa z ziemniaków zwana „ślepe ryby” lub „rzadkie pyrki”. Jest to rodzaj gęstej zupy z ugotowanych ziemniaków, które po starciu krasi się słoniną oraz zaprawia mlekiem, maślanką względnie śmietaną i rozprowadza w niewielkiej ilości wody. W zamożniejszych rodzinach zupę tę gotowano na wędzonej kiełbasie lub mięsie, z dodatkiem włoszczyzny i przysmażonej cebuli.
Składniki
Mniej więcej, można modyfikować:
300 g mięsa wieprzowego i wołowego
0,5 kg ziemniaków
pęczek włoszczyzny
można dać też trochę brokułów
30 g cebuli
1 łyżka masła lub innego tłuszczu
1,5 łyżki mąki
sól, pieprz, majeranek
Wykonanie
Przygotowanie:
Umyte mięso zalać zimną wodą i ugotować do miękkości. Potem dodać włoszczyznę. Posolić i gotować ok. 20 min. Dodać ziemniaki, ugotować.
Wyciągnąć mięso, a zupę zmiksować. lub przetrzeć przez grube sito
Obraną cebulę drobno pokroić i podsmażyć na maśle, dodać do zupy.
Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem
Wariantem tej zupy jest:
Ugotować warzywa w wodzie (może być z kostką rosołową), po ugotowaniu , przetrzeć lub zmiksować, a następnie wlać wytopiony i przesmażony z cebulką boczek .
Zupę można również okrasić słoninką, zaprawić śmietaną, maślanką - wszystko według gustu i zamożności
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 50 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 6 |
Źródło: Przekaz rodzinny wspomagany netem
Przepis dodany przez: jo-asienka