Podziel się:
Śliwki w occie
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
Śliwki węgierki lub inne Pyszne do wędlin
Marynata:
½ litra octu 10%
11/4 litra wody
70 dkg cukru
5 goździków, cynamon
Marynatę zagotowujemy.
Wykonanie
Śliwki myjemy, następnie ciepła marynatą zalewamy śliwki, robimy to dwa razy przez dwa dni. W trzecim dniu nakładamy śliwki do słoiczków , zalewamy ciepłą marynatą i zamykamy słoiczki(można tez ponakłuwać śliwki), zakręcamy słoiczki, wstawiamy do baniaczk z woda, od chwili wrzenia gotujemy 10 minut i jak wszystkie zagotowywane przetwory wyciagamy słiczki z baniaka na stół.
Rodzaj potrawy przetwory | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: bd |
Autor: Basko
Przepis dodany przez: Basko