Podziel się:
Słodko-kwaśne jabłka
Dieta: · niskotłuszczowa · lekkostrawna · niskosodowa ·
Jabłka można jeść na wiele sposobów, prosto z drzewa, zapiekane czy suszone. Można z nich przygotować też aromatyczne powidła.
Składniki
2 kg jabłek, 20 dag cukru
Wykonanie
Jabłka umyj, obierz i pokrój usuwając gniazda nasienne. Dodaj trochę wody i poszatkuj. Tak przygotowany przecier przełóż do płaskiego rondla i odparuj nadmiar wody.
Mieszaj jabłka aż staną się gęste. Pod koniec gotowania dodaj cukier. Gorące powidła nakładaj po brzegi do wygotowanych słoików i od razu zamknij. Słoiki ustaw dnem do góry.
Rodzaj potrawy przetwory | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: tak |
Przepis dodany przez: setab