Podziel się:
Smażony filet z tuńczyka z sałatką bananowo - jogurtową
Dieta: · niskocholesterolowa · niskowęglowodanowa · lekkostrawna · niskosodowa ·
To wykwintne, egzotyczne danie zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Składniki
4 filety z tuńczyka po 140 g każdy
3 banany
300 g pomidorów koktajlowych
starta skórka z jednej limonki
100 g niskotłuszczowego jogurtu
1 pęczek kopru
1 mały pęczek pietruszki naciowej
2 łyżki stołowe curry
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki musztardy
4 łyżki stołowe octu winnego (najlepiej z białego wina)
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
Szczypta pieprzu i ew. soli potasowej
Wykonanie
Przypraw filety pieprzem i startą skórką z limonki.
Obierz banany, pokrój w plasterki, skrop sokiem z limonki. Pomidory pokrój w plastry i ostrożnie wymieszaj z plasterkami bananów.
Zmieszaj jogurt z octem, koprem, pietruszką, oliwą, musztardą i przypraw solą, pieprzem, curry i cukrem. Powstałym sosem polej plasterki pomidorów i bananów. Dokładnie wymieszaj.
Na rozgrzaną patelnię nalej olej, dodaj i tuńczyka i smaż tylko na jednej stronie przez około 4 minuty.
Przełóż rybę na talerz i posyp natką pietruszki. Podawaj z sałatką owocową.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: średnie | Koszt: wysoki |
Czas: 30 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 525 kcal Białko: 34 g |
Tłuszcze: 28 g Węglowodany: 33 g |
Źródło: Chiquita
Przepis dodany przez: marta