Podziel się:
Smażony karp
Dieta: · po prostu smaczne ·
Karp smażony pojawia się zazwyczaj na wigilijnym stole w momencie, gdy "pierwszy" głód został jużzaspokojony. Zważywszy na ości, to bardzo dobrze - ryby należy bowiem jeść spokojnie i małymi kęsami. Karp przyrządzony w ten sposób jest bardzo delikatny.
Składniki
- 1 karp o masie 1 i 1/2 kg,
- 1 por
- 1 duża cebula
- trochę mąki,
- sól,
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
Wykonanie
Karpia oskrobać, rozciąć, wypatroszyć (uważając na żółć), odciąć głowę i płetwy (głowę można dodać do wywaru do galarety rybnej albo zamrozić jako smak na zupę rybną). Podzielić na dzwonka (koniec ogona zazwyczaj traktuję tak jak głowę), ułożyć w naczyniu, przekładając cebulą i porem. Pozostawić pod przykryciem w lodówce przez 24 godziny, obracając co kilka godzin. Po wyjęciu zdjąć warzywa, wytrzeć dzwonka do sucha i natrzeć skórę solą - odstawić na 40 minut do godziny.
Rozgrzać olej na patelni, dodać masło. Obtoczone w mące dzwonka smażyć ze wszystkich stron, po kilka minut każdą na średnim ogniu. Usmażone przekładać na blachę piekarnika, natłuszczoną i skropioną 2-3 łyżkami wody. Następnie przykryć wszystko folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 80 stopni. Ryba może w ten sposób poczekać na swoją kolej, jednocześnie "dochodząc" w cieple piekarnika.
Karpia można także wstępnie obsmażyć kilka godzin wcześniej a przed samym podaniem wstawić go na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 30 (nie licząc marynowania) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: Ewunia