Podziel się:
Smażony karp panierowany
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
1 karp ok 1 kg
3 średnie cebule
2 jajka
mąka i bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
przyprawy, sól, pieprz
Wykonanie
Karpia sprawić, oskrobać, pokroić w dzwonka, umyć i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plastry. Karpia ułożyć warstwami w naczyniu, przekładając cebulą. Pozostawić na noc w lodówce. Następnie rybę lekko opłukać, osuszyć, doprawią solą i pieprzem, pozostawić na 2 godziny. Panierować w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce, smażyć na złoto na oleju.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 35 (nie licząc marynowania) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 6 |
Przepis dodany przez: Mirosław