Strona główna Dieta po prostu smaczne przekąski Śniadaniowe bułeczki z jajkiem i szpinakiem

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Śniadaniowe bułeczki z jajkiem i szpinakiem

Dieta: · po prostu smaczne ·

© teressa - Fotolia.com


Składniki
4 okrągłe bułki, nieco większe, bez nacięć
2 łyżki masła
4 jajka
4 plastry bekonu lub boczku
100 g szpinaku w liściach (może być mrożony)
4 łyżki gęstej śmietany
1 mały ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku


Wykonanie
Odciąć wierzch w bułkach, wydrążyć miąższ, pozostawiając skórkę i cienką warstwę ciasta. Posmarować je wewnątrz stopionym masłem (1 łyżka) i przez ok 5-6 minut zapiekać w gorącym (ok 200 stopni) piekarniku lub pod grillem.

Boczek podsmażyć na chrupko, zdjąć z patelni, na tłuszczu pozostałym ze smażenia podsmażyć ząbek czosnku, po zrumienieniu zdjąć z patelni i włożyć na nią szpinak.Dusić przez 2-3 minuty, doprawić solą i pieprzem.

Do środka bułeczek włożyć bekon, na niego szpinak, wbić po jednym jajku. Na wierzch położyć odrobinę masła i po łyżce śmietany. Przykryć ściętymi wierzchami bułeczek i wstawić do piekarnika na ok 10 minut (w jajku powinno się ściąć białko a żółtko pozostać płynne). Podawać natychmiast.

Rodzaj potrawy przekąski Stopień trudności: średnie Koszt: niski
Czas: 20 Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 4




Przepis dodany przez: Ewunia




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy