Podziel się:
Śniadaniowe bułeczki z jajkiem i szpinakiem
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
4 okrągłe bułki, nieco większe, bez nacięć
2 łyżki masła
4 jajka
4 plastry bekonu lub boczku
100 g szpinaku w liściach (może być mrożony)
4 łyżki gęstej śmietany
1 mały ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Odciąć wierzch w bułkach, wydrążyć miąższ, pozostawiając skórkę i cienką warstwę ciasta. Posmarować je wewnątrz stopionym masłem (1 łyżka) i przez ok 5-6 minut zapiekać w gorącym (ok 200 stopni) piekarniku lub pod grillem.
Boczek podsmażyć na chrupko, zdjąć z patelni, na tłuszczu pozostałym ze smażenia podsmażyć ząbek czosnku, po zrumienieniu zdjąć z patelni i włożyć na nią szpinak.Dusić przez 2-3 minuty, doprawić solą i pieprzem.
Do środka bułeczek włożyć bekon, na niego szpinak, wbić po jednym jajku. Na wierzch położyć odrobinę masła i po łyżce śmietany. Przykryć ściętymi wierzchami bułeczek i wstawić do piekarnika na ok 10 minut (w jajku powinno się ściąć białko a żółtko pozostać płynne). Podawać natychmiast.
Rodzaj potrawy przekąski | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 20 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: Ewunia