Podziel się:
Sos paprykowy
Dieta: · po prostu smaczne ·
Jednym słowem pycha
Składniki
3 kg papryki słodkiej czerwonej
5 sztuk papryki chili
Wyczyścić i zemleć na maszynce z drobnymi oczkami i gotować razem przez 15 minut
później do w/w papryk dodawać:
+ dodać 2 główki czosnku rozgnieść i dać do gotującej papryki
+ 60 dkg przecieru pomidorowego
+ 2 łyżki soli
+ 1/2 kg cukru
+ 1 szklanka oleju
+ 4 liście laurowe
+ 3 ziela angielskie
+ pieprz do smaku
+ 1 szklanka octu 10%
Wykonanie
Zblendować. Wszystko razem wolno gotować ( niech powoli sie gotuje ) i cały czas mieszać ( może sie przypalić ) przez 15 minut. Ciepłe nałożyć do słoiczków i zagotować ( od chwili kipienia - zagotować około 10 minut ).
< z tej porcji wychodzi 11 słoiczków po dżemach )
Rodzaj potrawy przetwory | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: bd | Liczba porcji: 4 |
Autor: Basko
Przepis dodany przez: Basko