Podziel się:
Sos ze świeżych pomidorów
Dieta: · śródziemnomorska · niskocholesterolowa · lekkostrawna · niskokaloryczna ·
Sos ze świeżych pomidorów z dodatkiem bazylii i oregano. Smakuje tak samo dobrze jako dodatek do sałatki jak i wymieszany z włoskim makaronem. Jednym słowem - śródziemnomorska klasyka.
Składniki
Około 0,5 kg dojrzałych pomidorów
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
½ pęczka świeżej bazyli
szczypta soli i pieprzu
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Wykonanie
1. Pomidory polej wrzątkiem i obierz ze skóry
2. Połącz ze sobą wszystkie składniki
3. Rozdrobnij i wymieszaj przy użyciu miksera
4. Przypraw solą i pieprzem
5. Można podawać na ciepło lub na zimno jako dodatek do różnych potraw
Rodzaj potrawy sos | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 6 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 40 kcal Białko: 1 g |
Tłuszcze: 3 g Węglowodany: 4 g |
Zawartość sodu: 105 mg |
Przepis dodany przez: marta