Podziel się:
Spaghetti bolońskie
Dieta: · śródziemnomorska · niskocholesterolowa ·
Na to klasyczne danie kuchni włoskiej każdy ma swój przepis. Wszędzie pojawiają się jednak pomidory, mięso wołowe i czosnek - z dodatkiem bazylii stanowiące podstawę wszystkich odmian potrawy.
Składniki
500 g makaronu spaghetti
500 g mielonej chudej wołowiny
3 cebule
3 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów
50 ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki świeżej bazylii lub 2 łyżeczki suszonej
100 g odtłuszczonego sera typu parmezan (opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Rozgrzaną patelnię natrzeć połówką ząbka czosnku i wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek. Podsmażyć mięso, zdjąć z patelni zostawiając tłuszcz, delikatnie podsmażyć posiekaną cebulę i resztę czosnku. Na patelnię z powrotem włożyć mięso, wlać wino, przez chwilę dusić aż wino niemal całkowicie odparuje.
Pomidory z jednej puszki posiekać w drobną kostkę, płyn zmiksować wraz z całą zawartością drugiej puszki, zalać mięso, dusić ok 15 minut. Dodać kawałk pomidorów, doprawić sola pieprzem i bazylią, dusić jeszcze 10 minut aż sos stanie się gęsty.
Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu, dodając do wody łyżkę oliwy z oliwek. Odcedzić i nałożyć na talerze, polewając sosem. Podawać posypane zieloną pietruszką i parmezanem.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 45 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 6 |
Przepis dodany przez: jo-asienka
Komentarze
Pani Slowikowa | 00:06:46, 05-06-2007 Droga Joanno do tego sosiku ja jeszcze dodaje origano i szalwii.. Sprobuj tez razem z cebula dodac troche boczku i marchewki.. Smacznego! Zobacz też
|