Podziel się:
Spaghetti wegetariańskie
Dieta: · śródziemnomorska · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · lekkostrawna · niskokaloryczna ·
Ulubiony włoski makaron tym razem w lekkiej wersji bezmięsnej. Danie kolorowe, sycące a przy tym lekkie i aromatyczne. Dobry sposób na "przemycenie" jednej z codziennych 5 porcji warzyw.
Składniki
450 g makaronu spaghetti
100 g różyczek brokułów
puszka kukurydzy
100 g pieczarek
100 g marchewek
100 g koncentratu pomidorowego
kilka małych pomidorków koktajlowych
sól, pieprz
Wykonanie
Makaron ugotować al-dente według przepisu na opakowaniu.
Pieczarki i marchew pokroić w plasterki, poddusić 5 minut na niewielkiej ilości wody, dodać brokuły i kukurydzę, zalać koncentratem i szklanką ciepłej wody poddusić mieszając kolejne 10-15 minut aż warzywa będą miękkie, a sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem, polać makaron. Na wierzchu ułożyć połówki pomidorków.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 280 kcal Białko: 10 g |
Tłuszcze: 1 g Węglowodany: 59 g |
Zawartość sodu: 460 mg |
Przepis dodany przez: jesien21