Podziel się:
Śródziemnomorska pomidorowa zupa krem
Dieta: ·
Suszone pomidory w zupie pomiorowej? Odkrycie roku.Zyskała na aromacie, smaku i "tym czymś", co przywodzi na myśl śródziemnomorskie wakacje. Polecam.
Składniki
6-7 suszonych pomidorów (nie takich z zalewy ale samych wysuszonych)
puszka pomidorów bez skórki
1 ząbek czosnku
1/2 cebulki
1 l bulionu warzywnego z ziołami (bazylia, tymianek, rozmaryn)
pieprz kolorowy, bazyia do smaku
1 łyżka oliwy z oliwek
10-15 oliwek czarnych
Wykonanie
Pomidory suszone zalać 1/4 litra wody, zagotować i zostawić na kilka godzin. Następnie dodać bulion, czosnek i cebukę pokrojone w piórka, ugotować do miękkości pomidorów, zmiksować. Dodać pomidory z puszki jeszcze raz zmiksować. Pogotować razem 5 - 7 minut, dodać posiekane oliwki, wlać oliwę i doprawić. Można podawać na ciepło i na zimno. Idealnym dodatkiem są grzanki z bagietki z masłem czosnkowym i serem.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 20 (nie licząc moczenia pomiorów) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: jo-asienka
|