Podziel się:
Stollen - bakaliowa strucla bożonarodzeniowa
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
bakalie:
250 g jasnych rodzynek (raczej drobnych)
30 g posiekanej kandyzowanej skórki cytrynowej
50 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
80 g migdałów w słupkach
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
1 łyżka rumu
2 łyżki wody
skórka starta z 1/2 cytryny
skórka starta z 1/2 pomarańczy
zaczyn:
100 g mąki pszennej (500)
20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych
5 łyżek mleka
1,5 łyżeczki drobnego cukru
ciasto:
250 g mąki pszennej (500)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
3 łyżki mleka
1 jajo
2 żółtka
2 łyżki cukru
75 g masła w kawałkach w temperaturze pokojowej
skórka starta z 1/4 cytryny
skórka starta z 1/2 pomarańczy
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
do wykończenia:
125 g masła
120 g cukru pudru
Wykonanie
Bakalie (wszystkie składniki z tej części spisu) wymieszać ze sobą i pozostawić na noc.
Zrobić zaczyn - rozpuścić w mleku drożdże, dodać cukier i mąkę, zostawić do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Mąkę wymieszać z cukrem, przyprawą i solą. Dodać jajka, żółtka i zaczyn. Bardz dobrze wyrobic ciasto dodając stopniowo masło. Dodać skórki z cytrusów, wanilię a potem bakalie. Po wyrobieniu ciasto odstawić do wyrośnięcia, ok 1 godzinę, następnie odgazować, złożyć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut. Uformować owalne "bochenki" (1 lub 2), głęboko naciąć i jedną stronę spłaszczyć a potem "narzucić" na drugą, żeby uzyskac charakterystyczny kształt strucli. Pozostawić na 5 minut a potem wstawić do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec 45 minut - do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu przełożyć na kratkę i od razu smarować stopionym masłem a potem grubo posypać cukrem pudrem.
Ciasto najlepsze jest po 2-3 dniach "dojrzewania" (nalezy je owinąć w folię spożywczą, żeby nie wysychało). Można je przechowywać nawet do kilkunastu dni. Prze podaniem posypać "świeżą" warstwą cukru pudru.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: średnie | Koszt: średni |
Czas: 20 (nie licząc wyrastania i pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 8 |
Przepis dodany przez: Klaudia