Podziel się:
Strucla francuska z jabłkami
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
1 kg twardych kwaskowatych jabłek
50 g rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
60 g masła
szklanka cukru (najlepiej brązowego)
1 500 g paczka ciasta francuskiego (świeżego)
Wykonanie
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić na średnią kostkę i dusić wraz z cukrem, cynamonem i rodzynkami na połowie masła, aż zmiękną i lekko zbrązowieją. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto rozwinąć i w razie potrzeby rozwałkować, pozostawiając na papierze z opakowania. Rozłożyć jabłka zostawiając po bokach ok 4-5 cm miejsca. Ostrożnie zwinąć ciasto w struclę, pomagając sobie papierem na którym leżało ciasto. Delikatnie zakleić dłuższy brzeg a krótsze zawinąć pod spód (łączenie ciasta też powinno być na spodzie).
Wierzch ciasta naciąć i posmarować masłem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 35-40 minut. Można podawać na ciepło lub na zimno. Doskonałym dodatkiem jest bita śmietana lub lody.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: średnie | Koszt: średni |
Czas: 25 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 8 |
Przepis dodany przez: Ewunia